•  
  •  
 

Journal of the Association of Arab Universities for Research in Higher Education مجلة اتحاد الجامعات العربية للبحوث في التعليم العالي

Journal of the Association of Arab Universities for Research in Higher Education   مجلة اتحاد الجامعات العربية للبحوث في التعليم العالي

Abstract

هدفت الدراسة التعرف على أثر الحرب الروسية الأوكرانية على الأمن الغذائي العربي. وانطلقت الدراسة من فرضية رئيسة مفادها "أثرت الأزمة الروسية الأوكرانية بشكل سلبي على الأمن الغذائي العربي"، ولتحقيق أهداف الدراسة تم الاعتماد على المنهج الوصفي التحليلي والمنهج التاريخي، وتوصلت الدراسة إلى عدد من النتائج، أهمها: أن كلاً من روسيا وأوكرانيا تمثلان أهمية كبيرة في الأسواق العالمية للغذاء، وقد أثرت الحرب ما بين الدولتين على الدول العربية كونها المستورد الصافي للغذاء من هاتين الدولتين، وتواجه الدول العربية نتيجة للحرب ارتفاعاً في الأسعار العالمية للغذاء (القمح) بسبب ارتفاع تكاليف الشحن والنقل والمحروقات واضطراب سلاسل الإمداد، وانخفاض توريد الحبوب وزيوت الطعام من روسيا وأوكرانيا، وتعتبر مصر من أكثر الدول العربية تأثراً بالحرب الروسية الأوكرانية من منطلق الكثافة السكانية لمصر وانها دولة تعجز عن مواجهة الاحتياجات للشعب من خلال الإنتاج المحلي وذلك أن ارتفاع أسعار البترول عن الموازنة السنوية العامة والذي أدى إلى ارتفاع أسعار المواد الأساسية من السلع والتأثير على قطاع السياحة، وقد وضعت الدراسة عدداً من التوصيات، منها: البحث عن مصادر بديلة وفورية للواردات الغذائية المتضررة من الحرب وتنويعها للوقاية من الازمات المستقبلية والزيادة من المخزون الاستراتيجي من منتجات الغذاء الرئيسة، كما أوصت الدراسة الدول العربية ببناء استراتيجية عربية موحدة للحفاظ على الموارد المائية العربية، وتفعيل التعاون الإقليمي العربي في مجال الأمن الغذائي.

This study aimed to contribute to the Russian-Ukrainian war on Arab food security. The study started from the hypothesis of the main text, “The Russian-Ukrainian crisis partly contributes to Arab food security.” To achieve the objectives of the study, the researchers used both the analytical description approach, and the historical approach, and the case study approach. The study reached a number of results: Brazil and Ukraine represent great importance in Clarity on the global level of food, and the war between the two countries affected the Arab countries, witnessing the net import of food from these two countries. As a result of the war, the Arab countries face an increase in the global level of food (wheat) due to the lack of shipping, transportation, and fuel costs and the disruption of supply lines. The supply of food grains and food oils from Brazil and Ukraine is also considered Egypt is one of the Arab countries most affected by the Russian-Ukrainian war, based on Egypt’s population density, and that it is a country that is unable to meet the needs of the people through local production. This is due to the rise in oil prices above the general annual budget, which led to an increase in the prices of basic commodities and the impact on the tourism sector, as was put in place. The study provides a number of recommendations: Searching for alternative and immediate sources of food imports affected by the war and diversifying them to prevent future crises and increasing the strategic stock of major food products. It is imperative for Arab countries to build a unified Arab strategy to preserve Arab water resources and activate Arab regional cooperation in the of food security.

Share

COinS