Association of Arab Universities Journal for Education and Psychology
Abstract
هدفت هذه الدراسة إلى بناء مقياس التفضيل المهني "الصورة سي" لطلبة الصف العاشر الأساسي في الأردن. تكون المقياس من جزأين: الأول ويتألف من تسعة مقاییس فرعية، يقيس كل منها درجة تفضيل الطلبة لأحد فروع التعليم الثانوي: العلمي، والأدبي، والصناعي، والصحي، والزراعي، والفندقي، والشرعي، والإدارة المعلوماتية، والاقتصاد المنزلي.
ويتألف كل قسم من (6) فقرات تعكس كل فقرتين منها أحد جوانب التفضيل: المعرفية والوجدانية والسلوكية لكل فرع، يتلو كل فقرة (3) بدائل (عبارات)، يعكس مضمون أحدها جانباً إيجابياً والأخر محايداً والثالث سلبياً للفرع موضوع المقياس، تقابلها الدرجات (3,2,1) وبذا تتراوح الدرجات على كل مقياس من (18-6). أما القسم الثاني فقد تكون من (36) فقرة تشتمل كل منها على مهنتين من المهن السائدة في الأردن، تنتمي كل مهنه لأحد فروع التعليم الثانوي.
وقد روعي أن تكون المهنتين في كل فقرة متماثلتين من حيث القيمة الاجتماعية والمردود المادي لمن يشغلهما، وألا تشترك المهن الخاصة بكل فرع في فقرات هذا الجزء من المقياس إلا مرة واحدة مع مهن الفروع الأخرى؛ أي أن المهن التي تتضمنها فقرات هذا القسم وعددها (72) مهنة موزعة بالتساوي على فروع التعليم الثانوي التسعة بواقع (8) مهن لكل فرع، وبذا تتراوح درجات التفضيل لكل فرع من الفروع التسعة من (8 - 0)، وعليه فإن الدرجة الكلية لتفضيل كل فرع من فروع التعليم الثانوي على المقياس ككل تتراوح من (26-6).
تم التحقق من صدق المضمون للمقياس بعرضه على حكام متخصصين، كما تم التحقق من القدرة التمييزية لفقرات الجزء الأول من المقياس والتي تراوحت من .(0.77 - 0.4) . كما تم التحقق من ثبات الاستقرار وثبات التصنيف للمقاییس الفرعية التسعة بتطبيقها على العينة الاستطلاعية بعد فاصل زمني مقداره أسبوعان، حيث تراوحت معاملات ثبات الاستقرار بین (0.88-0.69) .
This study aimed to build a scale of professional preference "image C" for the tenth grade students in Jordan. The scale consists of two parts: The first consists of nine sub-scales, each of which measures the degree of students’ preference for one of the branches of secondary education: scientific, literary, industrial, health, agricultural, hotel, Sharia, information management, and home economics.
Each section consists of (6) paragraphs, each of which two paragraphs reflect one aspect of preference: cognitive, affective, and behavioral for each branch. Each paragraph is followed by (3) alternatives (statements), the content of one of which reflects a positive, the other is neutral, and the third is negative for the branch subject of the scale, corresponding to the degrees (3 ,2,1) Thus, the scores on each scale range from (18-6). As for the second section, it consisted of (36) paragraphs, each of which includes two professions prevalent in Jordan. Each profession belongs to a branch of secondary education.
It was taken into account that the two professions in each paragraph are identical in terms of social value and financial return for those who occupy them, and that the professions specific to each branch do not participate in the paragraphs of this part of the scale except once with the professions of other branches; That is, the 72 professions included in the paragraphs of this section are equally distributed among the nine branches of secondary education, at the rate of (8) professions for each branch, and thus the degrees of preference for each of the nine branches range from (8 - 0), and therefore the total degree of preference for each Branch of secondary education on the scale as a whole ranging from (26-6).
The validity of the content of the scale was verified by presenting it to specialized judges, and the discriminatory ability of the paragraphs of the first part of the scale, which ranged from 0.77 - 0.4, was verified. The stability and classification stability of the nine sub-scales were also verified by applying them to the exploratory sample after an interval of two weeks, where the stability coefficients ranged between (0.88-0.69).
Recommended Citation
سواقد, ساري سليم
(2022)
"بناء مقياس التفضيل المهني "الصورة س" لطلبة الصف العاشر الأساسي في الأردن. Building a scale of occupational preference “image S” for the tenth grade students in Jordan,"
Association of Arab Universities Journal for Education and Psychology: Vol. 15:
Iss.
2, Article 4.
Available at:
https://digitalcommons.aaru.edu.jo/aaru_jep/vol15/iss2/4